A Cantalith hangfalak akusztikailag igen előnyös tulajdonságokkal rendelkező anyagból, pórusbetonból készülnek.

Cantalith 175 S hangfal

Cantalith 150 D hangfal

Hogy miért választottuk ezt a nehezen megmunkálható, súlyos anyagot az általánosan elterjedt forgácslap, MDF és hasonló anyagokkal szemben, annak egyszerű a magyarázata:

Akusztikai szempontból számtalan előnye van a pórusbetonnak!

Hogy miért? Talán kevéssé ismert tény, hogy a hangfalak által kisugárzott hangenergia jelentős része sajnos nem magából a hangszóróból származik, hiszen a hangszóró nem végtelen tömegű és határtalanul merev dobozba van szerelve. A hangszóró kónusza működés közben néhány milliméteres amplitúdóval rezeg, és természetesen rezgésbe hozza magát a hangdobozt is. A hangdoboz tipikusan tizedmilliméter nagyságrendű passzív rezgéseket végez, erről bárki meggyőződhet, ha kezét a hangdoboz oldalához érinti. Tudvalevő, hogy minden rezgő test – így a passzív rezgéseket végző hangdoboz is - hangot sugároz ki. Sajnos a hangdoboz felülete sokszorosan meghaladja a hangszóró kónuszának felületét, emiatt az általa kisugárzott hangenergia nagysága összemérhető a hangszóró által kisugárzottal. A hangdobozokat sajnos többnyire ennek a ténynek az elhanyagolásával, a minél egyszerűbb gyárthatóságot szem előtt tartva tervezik. A többnyire téglatest alakú hangdobozok fala erős rezonanciába jön, ha a lesugárzandó hang hullámhossza egyezik a téglatest valamelyik oldalával. Ilyenkor a hangfal frekvenciamenetében erős kiemelés kapunk, a hang erősen elszíneződik.

Tanulság: Mivel a hangdobozok formáját nem olyan gondossággal tervezik, mint ahogy azt Stradivari úr tette annak idején a hegedűje rezonátor testének kialakításakor, a hangdobozok passzív rezonanciából adódó hangszínezése nagyon káros a hangképre!

Ha a hangdobozt pórusbetonból építjük, akkor:

·       A hangdoboz falának fajlagos tömege megnő, emiatt a káros rezonanciák amplitúdója lecsökken

·       A pórusbeton belső akusztikai csillapítása nagy, ezért az eleve is kisebb amplitúdójú rezgéseket hatásosan csillapítja (nincs utánzengés)

·       A pórusbeton belső akusztikai csillapítása a magas és mély sugárzót egymástól teljesen elszigeteli

A pórusbeton fajlagos akusztikai csillapítása egyéb építészetben használt anyagokkal összehasonlítva.
(A kék görbe a megfelelő német szabvány küszöbértéket jelöli.)

A Cantalith hangfalak 5 cm vastag pórusbeton fallal készülnek, ezért a dobozfal rezonanciája minimális, kézzel alig tapintható. A rendhagyó forma kialakítása során törekedtünk arra, hogy állóhullámra kialakulására hajlamos, belső merevítés nélküli párhuzamos falakat ne tartalmazzon a hangdoboz.

Bár a pórusbeton akusztikai szempontból nagyon előnyös anyag, nem hallgatjuk el, hogy ezek a hangfalak súlyosak. (Ahogy az angolok mondják: Ingyen ebéd nem létezik...) A design-tól függően tömegük 40-50kg körüli. Ez nehézséget jelent a hangfalak mozgatásakor, de az emberek a lakásukban többnyire ritkán mozgatják a hangfalakat. A nagy tömeg más szempontból előnyt is jelent: a padló felől érkező rezonanciák kevésbé befolyásolják a hangfal működését.

 

 

További információ: iroda@csobarlang.hu

 

Telefon: +36 70 3324257

 

 

| Vissza a főmenübe |