A Cantalith 150 D egy sajátos formavilágot teremtő, pórusbetonból épített hangfal.

 

 

Figyelem!

A Cantalith hangfalak a Magyar Szabadalmi Hivatalnál bejelentett formatervezési mintaoltalom (oltalom lajstromszáma 90250, bejelentés sorszáma D0400249) alatt állnak.

A hangfalak formáját utánozni vagy más módon felhasználni a mintaoltalom tulajdonosának engedélye nélkül tilos!

 

 

 

 

 

A fázishibák minimalizálása érdekében a Cantalith 150D hangfal kétutas kialakítású, a német Westra-HKM cég (http://www.hkm-lautsprecher.de) KW-130-1394/4
4 Ohmos mélyközép hangszórójára és a Monacor (http://www.monacor.com/) DT 25 N selyem-membrános, neodímium mágnessel szerelt dómsugárzójára épül.

 

 

A Westra-HKM KW-130-1394/4 mélyközép hangszóró a kis átmérő ellenére kedvezően alacsony alsó határfrekvenciával rendelkezik (45 Hz), és nagy lineáris löketének (±4,5mm) köszönhetően alacsony a torzítása. A kis kónuszátmérőből kifolyólag a hangszórót 5 kHz-ig egyenletes frekvenciamenet és kedvező impulzusátvitel jellemzi. Két azonos fázisban táplált mélyközép hangszóró membránfelülete (2 x 95 cm2) meghaladja egy 175 mm átmérőjű hangszóróét (140 cm2). Így két hangszóróval kellő mélyátvitel érhető el, miközben a relatíve kis kónusz a középtartományt is kiválóan lesugározza. A Cantalith 150D hangfalban 2 db 4 Ohmos mélyközép sugárzó sorosan kapcsolódik, a magas sugárzó pedig impedancia illesztett ellenállásos osztón keresztül kap táplálást. Így a csöves végfokozatok számára kedvező módon a teljes hangfrekvenciás sávban jó közelítéssel 8 Ohm a terhelő impedancia. (Más hangfalakban elterjedten alkalmazzák azt a módszert, hogy mélysugárzónak 4 Ohmos, magas sugárzónak 8 Ohmos típust választanak. Így az általában rosszabb hatásfokú mély hangszóró hangnyomása 3 dB-lel fokozható, és a magas és mély hangszórók hatásfoka közti különbség kiegyenlíthető. Sajnos azonban ezt a módszert a csöves erősítők nem szeretik, a 8 Ohmra méretezett kimenő transzformátor 4 Ohmnál félre van illesztve, és nem adja le a kívánt teljesítményt.) 

A KW-130-1394/4 hangszóró alumínium lengőcséve-tartója jól hűti a lengőtekercset, így a két hangszóró együttesen 100 W zenei terhelést képes elviselni. Sajnos a hangszóró érzékenysége csupán átlagosnak mondható, (85dB/1W/1m) ezért elsősorban ellenütemű csöves erősítőkhöz javasoljuk. Természetesen szépen szól már akár egy 10 W-os, 300B triódás Single Ended erősítővel meghajtva is, de az ablaküveget nem fogja megrepeszteni. A Monacor új fejlesztésű, DT25N Neodimium mágnessel szerelt dómsugárzója a különlegesen erős mágnes miatt apró méretek mellett is rendkívüli hangnyomást biztosít (96dB/1W/1m!). Ezért ellenállásokból kialakított csillapító taggal kell „lerontani” a mélyközép sugárzók szintjére. A hullámhosszhoz képest kis fizikai méretének köszönhetően nyaláboló hatása elenyésző a nagyobb dómmal szerelt szokásos típusokhoz képest, jól közelíti az ideális gömbsugárzót.

 

Miért készülnek  természetes anyagokból a Cantalith hangfalak sugárzó elemei?

 

Mindkét hangszóró kiválasztása során előtérbe került az a szempont, hogy a sugárzó anyaga természetes rostokat tartalmazzon. A mélysugárzó kónusza különleges, szendvicsszerkezetű impregnált papír, a magassugárzó selyemdómos. Ma, a high-tech kónusz anyagok (titán, alumínium, kevlár stb.) korában még mindig ott tartunk, hogy a természetes rostanyagokat tartalmazó anyagok adják vissza legtermészetesebb hangszínnel a zenét, kedvező belső csillapításuk miatt.

Sok hangszórógyártó kísérletezik új kónusz-anyagokkal, és nyilván bizonyos szempontok alapján mindegyik  anyagnak van valamilyen speciális előnye. Ugyanakkor ezek a „high-tech” anyagok a gyártó által elhallgatott hátrányokkal is rendelkeznek, azaz egy problémát esetleg megoldanak, de helyette újabbakat generálnak. Az alumínium merevsége például nagyobb, mint a papíré, de egy alumínium kónuszú mélysugárzó csak különleges hangváltóval váltható, amelyben csak a kónusz saját belső rezonanciafrekvenciáira hangolt LC szívókörökkel biztosítható az elfogadható lecsengésű vízesésdiagram. Papír kónusznál ilyen trükkökre nincs szükség.

 

Mottónk: Ha még nem láttunk alumínium vagy titán hegedűt, az talán nem a véletlen műve! Ne feledjük, hogy a fa ugyanúgy cellulóz, mint a papír, a selyem pedig máig sem egészen ismert összetételű természetes rostokat tartalmaz! Ezek az anyagok jól beváltak, nem okozhatnak meglepetést.

 

 

A Cantalith 150D hangfal természeteshez közelálló hangzásvilága nem kis részben a tiszteletet parancsoló, 30kg-ot meghaladó tömegének is köszönhető, ami az 5cm-es pórusbeton falak következménye.

 

 

 

 

A talajrezgések és a hangfal közötti csatolásmentesítésre javasoljuk a kb. 50kg tömegű, tömör mészkőből csiszolt és polírozott hangfal alátétek alkalmazását.

 

 

További információ: iroda@csobarlang.hu

 

Telefon: +70 3324257

 

 

| Vissza a főmenübe |

| Vissza a hangfalak menübe |