Legrand 211 SE erősítő

A Legrand 211 SE erősítő a többi Legrand gyártmányú erősítő közül mind elektromos jellemzőiben, mind esztétikai megjelenésében kitűnik, egyfajta csúcsmodellnek tekinthető. Az erősítő nem titkoltan a híres ONGAKU hatására készült. Mind az A2 osztályban dolgozó 211-es triódák által kialakított kapcsolástechnika, mind a gondos megépítés (színezüst huzalozás!) jelzik, hogy az erősítő tervezésekor az ONGAKU szelleme lebegett a konstruktőr szeme előtt. Természetesen nem állítható, hogy a két erősítő azonos minőséget képviselne, de az ilyen jellegű összehasonlítás nem is lenne egészen tisztességes, hiszen a színezüst huzallal tekercselt ONGAKU kimenő trafó önmagában többe kerül, mint egy komplett Legrand 211 SE erősítő. Ennek ellenére reméljük, hogy a két erősítő közötti párhuzam mások számára is érzékelhető.

Mi az, amitől a Legrand 211 SE erősítő különlegesnek tekinthető? Elsősorban a végcső kiválasztása, továbbá a kapcsolástechnika, valamint az erősítő elegáns külső megjelenése miatt. A 211 típusjelű cső grafit anódjának köszönhetően akár 100W anódveszteséggel is igénybe vehető. Hasonló méretű fém anód esetén csak jóval kisebb anódterhelés lenne megengedhető, mert a felhevülő fém anód kilágyulna, deformálódna, továbbá a fémekben oldott gázok felszabadulása miatt a cső tönkremenne. Grafit anyagú anódnál ezek a jelenségek elmaradnak, ezért az anód enyhe vörös izzása megengedett. Ekkora anódveszteség a Single Ended kapcsolástechnika mellett is lehetővé teszi, hogy egyetlen csővel akár 25 W kimenő teljesítményt érjünk el.

A grafit anód további előnye, hogy szekunder emisszióra nem hajlamos. Fém anódok esetén az erős szekunder emisszió miatt a rácsáramos üzem kerülendő, mert a pozitív vezérlőrács magához vonzaná a szekunder elektronokat, és az így előálló negatív dinamikus ellenállás gerjedést okozna. (ez az ún. dinátron hatás, ami a csőtechnika kezdetén gyártott tetródák tipikus káros tulajdonsága volt) Grafit anód esetén a trióda rácsáramos üzemben is minden további nélkül használható, a 211 cső adatlapján több ilyen beállítást is közöl a gyártó.  A rácsáramos meghajtás előnye, hogy a 211 cső esetén tipikus nagy tápfeszültség igény csökkenthető (1200V-ról 700V-ra). Ez egyszerűsíti a tápegység konstrukcióját, és a kisebb vezérlőfeszültség igény miatt a meghajtó fokozat is egyszerűbb lehet. Külön szerencse, hogy ez a meghajtó fokozat torzításának csökkenését is eredményezi.

Bár a fentiekben leírtak alapján a 211 csővel a 25W kimenő teljesítmény is elérhető lenne, a cső élettartamának minél kedvezőbb kihasználása érdekében a Legrand 211 SE erősítőt 10W kimenő teljesítmény leadására tervezték. Azért, hogy a cső tóriumos ún. készletkatódja a lehető leghosszabb ideig szolgálhassa gazdáját, a katalógus szerint maximálisan megengedett 100mA helyett csak 40mA áramterhelésre van a katód igénybe véve. A 10W teljesítmény a 300B triódák esetében megszokott érték, a nem túl nagy érzékenységű 90dB-es hangfalakkal már kellő hangnyomás produkálására képes.

A tóriumos katód ugyan rossz hatásfokú, és az oxidkatódhoz képest viszonylag rövid az élettartama, de van két olyan előnyös tulajdonsága, ami előnyössé teszi az alkalmazását. Az elektroncsövek túlnyomó többségében alkalmazott oxidkatód lényegét tekintve egy nemkívánatos fém-félvezető átmenetet tartalmaz (a nikkel katódanyagra bárium-oxid van felhordva, ami a 900 fokos üzemi hőmérsékleten félvezetőként viselkedik). Ez a félvezető átmenet a jelútban van, és egyesek esküsznek rá, hogy a hangra ez rossz hatással van. A tóriumos katód a wolfrám és a tórium (mindkettő anyag fém) ötvözete, ezért abszolút mentes a félvezető sajátosságoktól. A tóriumos katód másik – az előbbinél sokkal nyilvánvalóbb, és kevésbé megkérdőjelezhető – előnye, hogy üzemi hőmérséklete jóval magasabb – kb. 1500 fok –ezért nem csak parázslik, mint egy oxidkatódos cső, hanem bizony egy gyertya fényerejét megközelítően, gyönyörűen világít. Azt hiszem, a gyertyafény minden kultúrában meghittséget és misztikumot hordoz magában, és ez a 211 és hasonló más tórium katódos végcsövekből áradó zenében is utolérhető.

A végcsövek A2 osztályú meghajtásáról csatornánként egy-egy 7591 típusú sugártetróda gondoskodik. A bemenő jelet a 6SL7 triódája erősíti a 7591 meghajtásához elegendő szintre. A 6SL7 fűtését egyenáramról történik, hogy a hangzás teljesen brummentes legyen. Az erősítő kimenetéről a bemenetére ható visszacsatoló hurkot nem tartalmaz, ezért az ebből adódó valamennyi hátrány elmarad.

Az erősítő további különlegessége a polírozott vörösmárvány elő- és oldalkeret, ami a fényesre krómozott sasszival elegáns külsőt kölcsönöz a Legrand 211 SE erősítőnek.

 A Legrand 211 SE erősítő műszaki adatai:

 

Kimenő teljesítmény:    2 x 10 W tisztán A osztályú, együtemű Single Ended üzemben

Kimenő impedancia:     8 Ohm

Teljesítmény
sávszélesség:                25 Hz-től 19.5 kHz-ig (-3dB-es pontok 10W kimenő teljesítmény, 8.9Veff/8Ohm mellett)

Harmonikus torzítás:     <1.3 % (630 Hz/5 W)

                                   <3.0% (630 Hz/10 W)

Jel/zaj viszony              jobb, mint 80 dB (súlyozott, rövidzárt bemenet)

Bemenő impedancia     100 kOhm

Bemenő érzékenység   10 W kimenő teljesítményhez szükséges
                                   bemenőjel szintje 0.7 Veff

Bemeneti csatlakozó    RCA

Csillapítási tényező       9.1 dB (Zout=2.8 Ohm|1kHz)
(Damping Factor, DF)

Visszacsatolás mértéke            No global feedback (NFB)

                                    (A kimenő impedancia csökkentése érdekében 10dB lokális negatív lokális visszacsatolás van a meghajtó cső katódkörében.)

Tömeg                         26 kg

Méretek                      455 x 380 x 260 mm

Teljesítményfelvétel      kb. 145 VA (kivezérléstől függetlenül) a 230 V-os hálózatról

Előfűtési idő                  kb. 15±3 másodperc

      A speciális áramköri kialakításnak köszönhetően a felfűtés időtartama alatt a végcsövön anódáram nem folyhat. A 211 végcsövön az anódáram fokozatosan, a 7591 meghajtócső bemelegedésével egyidejűleg jelenik meg, ami egyúttal a koppanásmentes, “szoft” indítást is biztosítja. Ez a megoldás a drága végcsövek katódjának kímélését, élettartamának növelését szolgálja.

 

 

További információ: iroda@csobarlang.hu

 

Telefon: 06/70 3324257

 

Vissza a főlapra

Vissza az egyéb erősítőkhöz