Tubecraft 300B SE erősítő:

A Tubecraft 300B erősítő alapötletét a Western Electric eredeti, gyárilag javasolt kapcsolása adta. Cseppet sem meglepő, hogy a Western Electric a saját gyártmányai közül választotta a meghajtó csövet is, mégpedig a WE310A pentódát.

A fejlesztés kezdetén abból indultunk ki, hogy ha a gyár a mára világhíressé vált 300B triódát ki tudta fejleszteni, akkor hinni kell neki a meghajtó áramkör kiválasztásakor is. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy a WE310A pentóda – akárcsak a 300B - a ’30-as évek terméke, és ma már sajnos senki sem gyártja. Egy francia fejlesztő ötletére támaszkodva a General Electric 6SJ7 pentódáját adaptáltuk a kapcsoláshoz, hiszen a két cső paraméterei az alábbi táblázatba foglalt katalógusadatok szerint nagyon hasonlóak:

 

Ua (V)

Ug2(mA)

Ia(mA)

Ig2(mA)

Ug1(V)

S(mA/V)

WE310A

250

135

5.6

1.2

-3

1.8

6SJ7

250

100

3.0

0.8

-3

1.65

A WE310A nagyobb anódárama és kissé nagyobb meredeksége a 6SJ7-hez képest csak a 135V-os illetve 100V-os segédrácsfeszültség közti különbségből adódik. A Western Electric által javasolt eredeti kapcsolásban a WE310A csövet is 100V segédrácsfeszültség táplálja. 100V segédrácsfeszültség mellett pedig a két cső szinte teljesen azonos jellemzőket mutat.

A francia fejlesztő, Zaika az alábbi kapcsolást javasolja:

A fenti kapcsoláson még néhány további finomítást végeztünk:

·        A 6SJ7 katódját hidegítő kondenzátort eltávolítottuk. Ezzel a kivezérléshez szükséges jelszint ugyan megnő 1.4Veff értékre, de ez előfokkal történő meghajtásnál nem okoz gondot. Külön előfok nélkül egy CD lejátszó is képes kivezérelni az erősítőt. Az elkó eltávolítása viszont egyértelműen jótékony hatással van a hangminőségre.

·        Egyenáramú, stabilizált fűtést alkalmazunk mind a bemenő cső, mind a végcső esetében. Ezzel a kimeneti brumm szintje az érzékelhetőségi küszöb alá került  (-78dB súlyozatlan, -90dB súlyozott zavarszint).

·         A Zaika kapcsoláson feltüntetett tápegység használata esetén a kimenő teljesítmény a 300B csőtől megszokott 7W körül alakul. Annak érdekében, hogy a 300B csőben rejlő lehetőségeket jobban kiaknázzuk, vegyes munkapont beállítást alkalmaztunk. Így elértük, hogy GZ34 egyenirányítóval 10W teljesítményt legyen képes a 300B cső leadni. (5U4G esetén a nagyobb belső feszültségesés miatt csak 8W vehető ki a rendszerből.) (A vegyes munkapont beállítás lényege, hogy az eredetileg 1kOhm-os katódellenállást lecsökkentettük, hogy kisebb teljesítményt disszipáljon el a világűrbe, és ezáltal több hang keletkezhessen. A hiányzó előfeszültséget a vezérlő rács negatív előfeszítésével pótoljuk. A soros katódellenálláson eső feszültség és a fix előfeszítés olyan arányban került megosztásra, hogy bármilyen utólagos csőcsere esetén se legyen szükség az előfeszültség korrekciójára. )

 

 További információ: iroda@csobarlang.hu

 

Telefon: 06/70 3324257

 

Vissza a főlapra

Vissza a többi kapcsoláshoz