Tápegység a 6L6GC Push-Pull erősítőhöz:

 

Nagy Zsolt okl. villamosmérnök megépítette a honlapon ismertetett 6L6GC Push-Pull erősítőt, és az erősítőhöz egy minden igényt messzemenően kielégítő tápegységet alkalmazott.

A kapcsolást saját célra bárki utánépítheti, de üzleti jellegű hasznosításához a szerző (NAGYZSOL@t-mobile.hu) engedélyét kell kérni!

A tápegység négy különálló részből áll, amelyeket az alábbiakban ismertetünk:

 

1.      ábra:  Anód-tápegység és bekapcsolási késleltető áramkör 6L6GC Push-Pull erősítőhöz

A J1 csatlakozón keresztül a transzformátor szekunder tekercséről a 280V váltófeszültség jelfogón keresztül kapcsolódik a gyors diódákkal felépített Graetz hídra. Az NE555 időzítővel és BD244 tranzisztorral kivitelezett késleltető áramkör kb. 30 sec előfűtési idő elteltével húzza meg a jelfogót, és ezt követően jelenik meg az egyenirányított anódfeszültség a J3 kimeneti csatlakozón. A késleltetésnek köszönhetően a csövek élettartama megnő, mert a felfűtés ideje alatt nem veszünk ki a csövek katódjaiból áramot.

A segédrács részére további szűrés szükséges. Ezt meg lehetne oldani fojtótekerccsel is, de ekkor a segédrács feszültsége megegyezne az anódfeszültséggel. A sugártetródák azonban jobban szeretik, ha a segédrács feszültségük alacsonyabb, mint az anódfeszültség. Az alábbi ábrán látható, áteresztő-tranzisztoros stabilizátor kapcsolás gondoskodik a megfelelő szűrésről, egyúttal lecsökkenti a feszültséget a segédrács részére szükséges kb. 300V szintre.

2.      Segédrács-tápegység a 6L6GC Push-Pull erősítőhöz

A vezérlőrács részére a negatív előfeszültséget az alábbi áramkör állítja elő:

3.      Vezérlőrács-tápegység a 6L6GC Push-Pull erősítőhöz

A tápegység gyakorlatilag terheletlen, hiszen a vezérlőrács felé áram nem folyik. Ezért egy egyszerű Zener-diódás stabilizátor elegendő szűrést ad. A 10kOhmos potenciométerek a feszültség abszolút értékét, a 100kOhmos potenciométerek a két végcső szimmetriáját állítják be.

A csövek fűtése a közismert fűtés-közepeléssel járatható lenne 6,3 V váltakozó feszültségről is. Azonban ha abszolút brumm-mentes üzemet szeretnénk, előnyös lehet az alábbi fűtőtápegység alkalmazása:

4.      Fűtő tápegység a 6L6GC Push-Pull erősítőhöz

A stabilizátor kapcsolás az 5A terhelhetőségű LM338 IC-re épül. A 10A terhelhetőség érdekében két IC párhuzamos kapcsolására van szükség. Az áram-terhelés egyenletes megosztása érdekében szükséges a C11-C12 huzalellenállások alkalmazása. A kimenő feszültség finom beállítása a C9 4,7 kOhmos potenciométerrel történik. A fűtő tápegység 9V-os váltófeszültségről üzemel.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a nagy áramok miatt az egyenirányító Graetz és az LM338 IC-k is hűtőbordára szerelendők!

 

Figyelem! A tápegység illetve az erősítő életveszélyes feszültségekkel üzemel! Az áramkör megépítése és üzembe helyezése során fokozott óvatossággal járjunk el! A szerelés során a biztonsági és életvédelmi előírásokat mindenkinek saját felelősségére be kell tartania!

 

 

A kapcsolások tervezője, Nagy Zsolt (NAGYZSOL@t-mobile.hu)  illetve a Csőbarlang (iroda@csobarlang.hu) szívesen válaszol a megépítés során esetleg felmerülő kérdésekre.

 

Vissza a főlapra

Vissza a többi kapcsoláshoz