Legrand 6AS7 SE erősítő

A Legrand 6AS7 SE erősítő különleges, a világon egyedülálló kapcsolástechnikával készült, (szabadalmaztatási eljárása folyamatban) ezért a maga nemében egészen rendkívülinek mondható.

Aki a kiváló hangzásáról elhíresült Single Ended triódás erősítők fejlesztésére adja a fejét, meglehetősen szűkös elektroncső választékra támaszkodhat. Ha éppen szerencsés tulajdonosa vagyunk egy csillagászati összegekbe kerülő, nagyon érzékeny (legalább 93-94dB hangnyomás 1W/1m esetén) High-End hangsugárzónak, beérhetjük akár egy 15W anóddisszipációjú 2A3 vagy 6B4G csővel is, amely 3-4 W kimenő teljesítményt produkál. A híres 300B cső kissé többre is képes, 7-10 Wattot tud leadni, az alkalmazott tápfeszültségtől illetve a cső gyártmányától függően.

Ha kissé többre vágyunk, parallel is köthetünk csatornánként 2 darab 300B csövet (Parallel Single Ended üzemben) de ez sajnos, duplázza a költségeinket is, és további nehézség, hogy a csöveket még munkapont szerint válogatni is kell. Ha még nagyobb teljesítményről álmodunk, a 211 vagy 845 grafit anódos triódák jöhetnek számításba, de ezeknek magas a tápfeszültség igénye, (1 kV!) és ez további súlyos követelményeket támaszt életvédelmi és a trafó átütési problémák miatt.

Egészen mostanáig a 6AS7, ez a viszonylag kedvező áron beszerezhető cső kimaradt a szóba jöhető csövek listájából. Ez részben azzal is magyarázható, hogy a csövet nem audio végfokozatokhoz, hanem tápfeszültség stabilizátorokhoz készítették. Ezért az erősítési tényezője még a
2-t sem éri el, és ez a tény roppant nehézségeket támaszt a meghajtó áramkörök vonatkozásában. Ugyanakkor a kis erősítés előnyös a kivezérlési hatásfok szempontjából. Nagyon csábító ugyanakkor a cső rendkívül alacsony kimenő impedanciája is, amely mindössze 300 Ohm! (A 300B belső ellenállása ennek több, mint kétszerese, 700 Ohm.)

Számos próbálkozás történt már a 6AS7 megszelídítésére, az Interneten is fellehető néhány ilyen kapcsolás. Ha nem riadunk vissza egy meghajtó transzformátor beépítésétől, akkor a kivezérlés problematikája megoldható - de az újabb beépített transzformátor sajnos nem tesz jót a hangnak, és egy valóban igényes meghajtó trafó jelentősen terheli a pénztárcánkat is. Ily módon egy csővel, ellenütemű vezérléssel 10W kimenő teljesítményt lehet elérni, 250Vpp meghajtó feszültség biztosításával.

A 6AS7 a kis kimenő impedanciája miatt sokakat kimenő trafó nélküli erősítők építésére sarkallt. Ez valóban nagyon ötletes megoldás, de egy ilyen "csőtemető" (csatornánként legalább 3 db 6AS7, valamint újabb 3 db meghajtó cső szükséges) hálózati áramfelvétele gigantikus, miközben a három cső együtt max. 25W-ot képes leadni 16 Ohmos hangfal esetén. (8 ohmos hangfal esetén csak 12 W-ot) Mindemellett a kimenő impedancia alacsonyan tartásához erős, legalább 40 dB visszacsatolási hurok szükséges, ami a hangminőség és gerjedékenység szempontjából további hátrányokkal jár.

A Legrand Audió kifejlesztett egy különleges meghajtó áramkört, amely a fenti megoldásokhoz képest az alábbi előnyökkel rendelkezik:

 

A 6AS7 SE DC erősítő műszaki adatai:

 

Kimenő teljesítmény:    2 x 12 W tisztán A osztályú, együtemű Single Ended üzemben

Kimenő impedancia:     8 Ohm

Frekvenciamenet:         25 Hz-től 21 kHz-ig (-1dB-es pontok 1W kimenő teljesítmény, 2.83Veff/8Ohm mellett)

Teljesítmény
sávszélesség:                65 Hz-től 22 kHz-ig (-3dB-es pontok 12W kimenő teljesítmény, 9.8Veff/8Ohm mellett)

Harmonikus torzítás:     <0.15 % (630 Hz/1 W)

                                   <0.8% (630 Hz/ 12 W)

Jel/zaj viszony              jobb, mint 78 dB (súlyozatlan, rövidzárt bemenet)

                                   jobb, mint 97 dB (súlyozott, rövidzárt bemenet)

Áthallási csillapítás       jobb, mint 70 dB 12 W kimenő szintnél

Bemenő impedancia     100 kOhm

Bemenő érzékenység   12 W kimenő teljesítményhez szükséges
                                   bemenőjel szintje 1000 mV RMS

Bemeneti csatlakozó    RCA, külön kívánságra DIN

Csillapítási tényező       19.0 dB (Zout=0.88 Ohm|1kHz)
(Damping Factor, DF)

Visszacsatolás mértéke            20.0 dB

            (Ekkora visszacsatolás mellett terheletlen kimeneti kapcsok esetén sem lép fel gerjedés. Mindemellett a terhelés lekapcsolása kerülendő!)

Tömeg                         16 kg

Méretek                      485 x 355 x 225 mm

Teljesítményfelvétel      kb. 220 VA (kivezérléstől függetlenül) a 230 V-os hálózatról

Előfűtési idő     kb. 30±5 másodperc

Az előfűtés idejét alapvetően az egyenirányító cső felfűtési ideje határozza meg. A kedvezően késleltetett felfűtési idővel rendelkező 5Z4 egyenirányító cső csak az erősítő csövek felfűtését követően ad tápfeszültséget a rendszernek, ezzel kíméli az erősítő csövek katódjait, és a fokozatosan emelkedő anódfeszültség koppanásmentes, "szoft" indítást biztosít.

 

További információ: iroda@csobarlang.hu

 

Telefon: 06/70 3324257

 

Vissza a főlapra

Vissza az egyéb erősítőkhöz